Ambachtelijk hout bewerken met vers hout

Werken met vers hout (green wood) is een ambachtelijke manier van werken met hout. De uitdaging is om alles met de hand te doen en zeker geen apparatuur met stekkers te gebruiken. Dat kon toch vroeger in het bos ook niet. Dit vraagt om oud gereedschap. Duik je hier eenmaal in, dan gaat er een wereld voor je open.
Oude avegaren en slangenboren doen na vele jaren ergens in een schuur gelegen te hebben weer dienst. De speurtocht naar deugdelijk oud gereedschap is op zichzelf een sport die je in contact brengt met allerlei mensen met liefde voor hout.


Om aan de slag te kunnen is er ook veel gereedschap dat je zelf kunt maken. de schaafbok is absoluut noodzakelijk! Maar ook hakblokjes op goede werkhoogte zijn echt gelukkig makend. Ik heb er met leer gereedschap lussen aan gemaakt. Onverwoestbaar eiken, mooie geschaafde poten op schaafbok gemaakt en met haalmes gesneden.

Werkbankje Eik, met "Houvast" uit Essen.

Van de laatste snoei dit voorjaar maakte ik de stevige eiken zaagbokken. Mijn grootste volgende wens is de wipdraaibank. Dat wordt nog een projectje.......

Is het gereedschap zo`n beetje op orde, dan kunnen er mooie dingen ontstaan. Krukjes zijn favoriet. Mooie vlechtwerk zitting, maar ook de combinatie met wol vachten zittingen zijn prachtig.




Ach kijk nu! Uit 
dezelfde Eik gemaakt als het bovenstaande krukje. Het hout was gespleten, maar verder nog zo mooi. Dus hopla een vlindertje erin gemaakt. De tak was wat smal voor een zitting, dus nog een keer gespleten en met handgesneden pinnen mooie houtverbindingen gemaakt. Echt zo`n bankje dat ontstaat door ermee bezig te zijn. Dat vind ik vaak het leukst. Het is meditatief om het hout jouw gevoel te laten bepalen en daardoor het hout zelf te laten sturen wat het wordt.

Plantenpinnen bij de Hosta`s. Ik was al eerder gestart met de aanleg van een Hostatuintje achter het huis onder de hoge bomen. Daar wilde niet veel groeien, maar wel Hosta`s. Met handgesneden pinnen en ingebrande namen houd ik de soorten goed uit elkaar en leer de namen. Wat zijn er veel soorten! Ik kan nog even door met sparen en dus met pinnen maken. Heb er nu 35 gemaakt en evenveel soorten dus in mijn tuintje!

Update 29-11-2020. De trapdraaibank
Afgelopen herfst was ik in Zweden. Veilig en afgezonderd wat betreft Covid19. Daar liep ik tegen een superkans aan om een antieke trapdraaibank te bemachtigen. Een oude schuur in de provincie Dalarna wordt afgebroken en daar stond dit pareltje! Helemaal onder het stof.
Zorgvuldig gedemonteerd. was helemaal met houten wiggen in elkaar gezet. Het was een klus van een halve dag, dat wel, in het stof! Maar ik was heel gelukkig dat alles in de auto paste! Hij ging mee naar Nederland!
Ik ben uit mijn werkplaatsje gegroeid in het bakhuisje met deze aanwinst. Daarom een buitenplaatsje gestraat onder het afdakje. Daar staat hij nu. Alles weer in elkaar en onderdelen gesmeerd. mooie oude beitels op de kop getikt inmiddels.
Aandrijfriem was een touw, maar is nu vervangen door een leerkoord zoals gebruikt werd voor de Singer trapnaaimachine. Werkt goed! Helemaal blij mee.



Project stoelen- zomer 2023









Geen opmerkingen:

Een reactie posten