Houtsnijwerk vers hout - Lepels-kuksa`s en meer

Van de oorspronkelijke Zweedse paardjes naar lepeltjes



Het houtsnijden begon met het snijden van Dalarna paardjes in Zweden.

Na het leren van meer houtsnijtechnieken zijn daar inmiddels onder andere vogeltjes en lepels bijgekomen.

Een heerlijk meditatief werkje. In de winter in de werkplaats met het kacheltje warm in de rug, maar als het even kan lekker buiten. Wat een rust.
Je begint met een stukje vers hout, na de snoei bijvoorbeeld. Geleidelijk ontstaat er iets in je handen dat als vanzelf uit het stammetje hout tevoorschijn komt.





Met kerst 2020 kreeg ik het boek "lepelhout" van Sjors van der Meer en Job Suijker. Een heerlijk boek als je weer een stapje verder wilt, of als je zelf wilt beginnen met houtsnijden, of inspiratie wilt opdoen. Ik startte met het gebruik van een lepelmal. Mooi om zo identieke lepels te kunnen maken. Halverwege het snijproces valt mijn oog op de mal. Daar was ik mee begonnen. Haha, ik moet vaststellen dat mijn lepel niet meer helemaal op de mal lijkt. Ik ben in gedachten weer één geworden met het hout, het verloop van de nerf,......... het werd wat het werd. Voor ik het wist zat er een vogel bovenop de steel van de pollepel uit walnoothout. 
Serieproductie lijkt niet zo mijn ding.

De uiltjes lijken op elkaar, maar zijn zonder mal gemaakt uit kersenhout. Ze komen uit hetzelfde stammetje en zijn dus uit hetzelfde hout gesneden.



Kleine lepeltjes voor jam ed. vanaf € 7.50 (ex verzendkosten)




Komkommer Couvert



Ik ben gek op het snijden van die kleinere lepeltjes. Altijd gezellig op tafel bij verse jam, chutney ed.

Uit Berk gesneden. Dat zie je aan de nog aanwezige bast op de achterzijde van het handvat. Grappig, wanneer je een stukje hout hebt en je volgt tijdens het snijden gewoon de vorm van dit hout, zonder zelf vooraf te plannen, je krijgt de leukste vormen. Hier ontstond zomaar de vorm van een heupgewricht. Het is een Heuplepeltje geworden!

Tijdens de herfstperiode 2020 had ik beschikking over een aantal stammetjes van en perzikenboom. Helaas is de boom door droogte en ouderdom aan zijn einde en moest omgehakt worden.
Het hout echter is nog prachtig om te bewerken. Een aantal lepels, slabestekken en taartschep waren het resultaat. Ook deze lepels weer mooi ingevet met het mengsel van bijenwas en walnotenolie, wat de kleur van dit mooie hout extra diepte geeft.




Lepeltjes van kersenhout. Altijd heerlijk die mooie houttekening te zien bij het snijden. (voorjaar 2021). De verf die ik gebruik op de lepeltjes is melkverf. Volledig biologisch afbreekbaar.


Kolrosing is een oeroude techniek. Door in het hout te kerven kun je patronen tekenen. Je smeert daar dan houtskoolstof in en de tekening wordt zichtbaar. Afwerken met olie en het patroon is gefixeerd. Dit is mijn eerste kolrosing probeersel. More to come!


Walnoothout. Wat en prachtige houtsoort om te bewerken. Als je je boom gaat snoeien en je hebt een stukje vers hout van de walnoot voor me? Ik houd me aanbevolen! Maar ook voor andere mooie stukjes vers hout hoor.

En in het voorjaar 2021  deed ik een cursus "schalen en kuksa`s maken. @vers-hout. Schalen spreken voor zich natuurlijk. Kuksa`s zijn houten kommen zoals ze vroeger al gemaakt werden door de Sami. Een behoorlijk klusje, maar dankbaar. Prachtige drinkkommetjes zijn het resultaat



Mijn eerste kuksa, gesneden uit Els en afgewerkt met melkverf.




In de maak in juli 2021. Van een mooi stuk Beuk.



#Lepelruil 2021 Dit was mijn inzending.

 
Chipcarving

 


Krimppot - Krympburk -Shrinkpot

Schaaltje met lepel in Pruimenhout

Kabouter in Berk.

Kabouters in Berk, geschilderd met melkverf


Kabouterlepels vanaf €25.-

Geen opmerkingen:

Een reactie posten